Feiten en weetjes
  • Wist je dat je minder last hebt van werkstress als je werkplezier toeneemt? Energiegevers zijn als het ware een buffer voor stress. Wellicht herken je het bij jezelf ook wel: als je lekker in je vel zit kan je veel beter tegen kritiek van een ander, dan als je met je verkeerde been uit bed bent  gestapt.
  • Werkplezier is besmettelijk: het heeft een positief effect op de collega’s. Als er één collega is met veel werkplezier, hebben de anderen ook meer werkplezier (en andersom geldt uiteraard ook: heb je een collega die veel zeurt, dan heb jij daar ook een last van)
  • 85% van onze feedback gaat over zaken die niet goed gaan en slecht 15% over zaken die wel goed gaan. Complimenten zijn een enorme energiegever en voor het geven van een compliment hoef je nooit te vragen of er nog budget voor is. Hoe vaak geef jij feedback over zaken die goed gaan? En hoe vaak geef je een compliment?
  • Wist je dat je veel succesvoller bent als je doet wat je leuk vindt? Hoogleraar psychologie Paul Janssen stelt het duidelijk: ‘wie echt succesvol wil worden moet vooral plezier hebben in het werk’.
  • Leidinggevenden hebben veel invloed op het werkplezier en daarmee ook op de resultaten van het werk. Iedere leidinggevende zou eigenlijk dagelijks complimenten moeten geven aan de medewerkers. Er is altijd wel iets dat goed gaat: laat dat ook weten! Want je geeft toch ook feedback als iets verkeerd gaat?
  • Medewerkers met veel plezier in hun werk leveren betere prestaties, hebben een lager verzuim; zorgen voor tevredener klanten en gaan minder snel op zoek naar een andere baan
     

 

Ben jij blij met je werk? Krijg jij je werk meestal binnen de tijd af? Heb je na je werk nog energie voor andere dingen? Hoe is de sfeer bij jullie op het bedrijf? Doe de test die bij je past en bekijk het persoonlijk advies.

Bekijk ook:

Hoe bespreek je lastige dingen? Bekijk de filmpjes

Weg met de energievreters. Download de tipkaart

Persoonlijk advies

Op zoek naar balans